Gouwdag 2019: van Erasmus naar Koudenberg

1 mei 2019 brengt ons naar Anderlecht en Brussel.

Achtenzeventigste editie

 

Datum, uur en plaats van afspraak:

Woensdag 1 mei om 8u45 op het A. de Cockplein te Diegem 

Inschrijving uitsluitend door overschrijving van 60 euro per deelnemer

-voor bus, gidsen, ingang en middaglunch in het restaurant-

te storten op rekeningnummer BE82 4343 1225 9168

van het Koninklijk Historisch Genootschap van Vlaams-Brabant en Brussel.

Gelieve uiterlijk voor 22 april 2019 te betalen.

Voor meer inlichtingen, contacteer:

Martine Van de Voorde-Handschutter,

Tel: 053 66 14 92

Kapellestraat 36, 1730 Asse

 

Programma:

 

9u00

Vertrek vanuit Diegem

 

9u30

Onthaal op het voorplein van de collegiale Sint-Pieter en Sint-Guidokerk te Anderlecht

Anderlecht heeft ons drie bezienswaardigheden te bieden, elk op loopafstand van elkaar. Het Erasmushuis in de Kapittelstraat en in de schaduw van de Sint-Pieters- en Sint-Guidokerk, langs de Kapelaanstraat, ligt sinds 1252 het kleine begijnhof. Het geheel is als monument beschermd sinds 1938 en biedt onderdak aan een museum voor geschiedenis, oudheid- en volkskunde.

Meer hierover door Elisabeth Kubiak.

 

10u00

Bezoek aan het Erasmushuis te Anderlecht

Het gebouw werd in 1468 gebouwd in opdracht van een Brusselse geldwisselaar. Het lokale domschoolhoofd Pieter Wijchmans, vestigde zich later in deze woning en breidde deze in 1515 uit. Deze kanunnik ontving veel gasten en was een vriend van de humanist Desiderius Erasmus. Wijchmans bood Erasmus onderdak in het huis van mei tot oktober 1521.

Meer hierover door Elisabeth Kubiak.

 

11u00

Bezoek aan de collegiale Sint-Pieter en Sint-Guidokerk te Anderlecht

De kerk is toegewijd aan Sint-Pieter en Guido van Anderlecht, een plaatselijke boerenzoon die op pelgrimstocht ging naar Jeruzalem en Rome. Hij stierf in Anderlecht, vermoedelijk in 1012, en na zijn dood werden talrijke mirakels aan hem toegeschreven, zodat Anderlecht een bedevaartsoord werd. Op de plaats van deze kerk stond al in de achtste eeuw een kapel.

Meer hierover door Herman Loris.

 

12u30

Middagmaal in ‘De Oude Pruim’ te Beersel

 

14u30

Bezoek aan de Koudenberg te Brussel

Het Paleis op de Koudenberg, ook het Hof van Brussel genoemd, werd in de 11de en de 12de eeuw in Brussel gebouwd op de Koudenberg, ter hoogte van het huidige Koningsplein. Het paleis was achtereenvolgens een verblijf van de hertogen van Brabant en Bourgondië, alsook van keizer Karel V en de landvoogden van de Nederlanden, waaronder de aartshertogen Albrecht en Isabella. In 1731 werd het verwoest bij een brand.

Meer hierover door Marie-Claude Van Grunderbeek.

 

15u45

Bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk te Brussel

Kort na het jaar 1300 schonk het Sint-Janshospitaal een stuk grond op de zandige heuvel aan de Grote Gilde van de Kruisboogschutters om er een kapel te bouwen ter ere van de Heilige Maria. Volgens de stichtingslegende bracht een godvruchtige vrouw, Beatrijs Soetkens, in 1348 een miraculeus beeld van Onze-Lieve-Vrouw per boot van Antwerpen naar Brussel. Te Brussel wachtte hertog Jan III van Brabant het beeld op.

Meer hierover door Marie-Claude Van Grunderbeek.

Aansluitend

Bezoek aan de Kleine zavel te Brussel

Op het hoogste punt van de Zavel treft men het parkje de Kleine Zavel aan. Ontworpen door architect Hendrik Beyaert werd het parkje in 1890 opengesteld. Centraal staan de standbeelden van de graven Egmont en Horne. Rondom het parkje ontwierpen negentiendeeeuwse beeldhouwers 48 beelden in brons op een hardstenen sokkel voorstellende 48 oude ambachten.

Meer hierover door Marie-Claude Van Grunderbeek.

 

18u00

Terug in Diegem

Geef een reactie