Door Historicus Bart Minnen

Een reconstructie van de middeleeuwse nederzettingsevolutie in de Dijlevallei.

Kaart van het Universiteitsarchief KU Leuven

Maart 980. Een schuit met een kostbare vracht vaart de Dijle af. Aan boord, vier monniken uit de Sint-Baafsabdij te Gent. De lading: het gebeente van een aantal heiligen uit Wintershoven bij Tongeren. De schuit legt aan in het dorp ‘Andresbrugge’: de huidige plaats ‘Hansbrug’. Het doel van hun halte: een edelvrouwe die daar op haar burcht verblijft en die een bijzondere band heeft met deze relieken.

Lang voor er sprake was van Haacht en Keerbergen, lag hier aan de Dijle een belangrijke brug en een dorp. Waarom ontstond dat dorp precies daar? Waar lag deze burcht en hoe zag ze er uit? Wanneer verdween het dorp ‘Ansbrugge’ en ontstonden de dorpen Haacht en Keerbergen?

Op vrijdag 1 juni 2018 van 18u30 tot 21.00 in de Vaartstraat 24 te Leuven word je door historicus dr. Bart Minnen gevoerd naar de vroege middeleeuwen en ontdek je het verdwenen dorp en de burcht van ‘Andresbrugge’.

Meer inlichtingen en inschrijving via deze link :

https://www.vlaamsbrabant.be/vrije-tijd-cultuur/erfgoed/archeologie/archeologiedagen-2018/activiteiten/index.jsp?cdbid=b5c296b6-9dd3-4589-9c54-47fc198a4da0

Geef een reactie